2009. február 4., szerda

"York napsütése rosszkedvünk telét tündöklő nyárrá változtatta át..."

Gondolom néhányan felismertétek, Shakespeare III. Richárdja kezdődik ezekkel a szavakkal: a csúnya, púpos Gloster élcelődik íly módon a világgal, önmagával és magyarázza meg miért is lesz gazember e "fuvolázó béka korban"
Nos, rosszkedvünk tele tombol Közép-Európa tájain, s a tündöklő nyár, főleg York napsütése késni látszik.
Mert mi is van itt kérem? GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG, így csupa nagy betűvel, és ez ma már elért valamennyiőnket. Csak kapkodjuk a fejünket a hírek hallatán, merthogy a jó magyar forint eddigi élete mélypontján, ma már 300 fabatkát sem ér egy uniós pénz, s ez súlyosan megemelte a deviza hitelem törlesztőrészletét (ebben a hónapban kétszer annyit fizethetek, mint egyébként szoktam). Persze ezen én már nem is nagyon búslakodom: megszoktam, hogy a frissen érkezett fizetésem jobb esetben egyetlen napot terpeszkedik folyószámlámom, s aztán olybá lesz mint a Mátyás mesében ama lány ajándéka, ki hozta is azt, meg nem is. Mondom megszokott dolog ez már mifelénk, így élnek a serviensek generációk óta: apáméknak sem volt soha pénzük, atyai nagyapáméknak sem, s nyilván így volt ez korábban is. Tehát nem panaszképpen írom le a tényeket, csak azért, hogy rögzítsem azokat, tárgyilagosan, pontosan.
Persze azt is hallottam a hírekben, hogy nemzetünk megmentője: "Ferenc testvér" válságstábot állított fel, meghívta a gazdasági élet jeles szereplőit, a jegybank elnökét, sőt békejobbot ajánlott Orbánnak, de persze a gaz azt nem fogadta el, pedig alapvetően ő és a lassan hét éve ellenzékben lévő pártja a felelős mindenért. Megtudtam azt is, hogy ne aggódjak, lesz adócsökkentés, hogy élénküljön a gazdaság (ez eddig egyébként ördögtől fogant gondolat volt), lesz kisebb parlament, egyfordulós választás, a képviselők fizetéscsökkentése, költségeinek tételes elszámolása stb... stb... stb... Szóval, legyünk nyugodtak, "Ferenc testvér" a helyén van, szolgálja a nemzetet, hiszen ő, mint prime minister, a nép első számú szolgálója. Számára a hatalom gyakorlása csak kényszerű szolgálat, mit - miként azt Jónással tette - kiszabott, megparancsolt néki az Úr. S ő nem fut el, nem száll hajóra, hanem kiáll a "bűnös Ninive tereire", s fennen hirdeti Isten szavát, reményt és utat mutatva a megfáradtaknak, a csüggedőknek. Hiszen ő York napsütése, ki rosszkedvünk telét immáron örök tündöklő nyárrá változtatja át.
Ámen!

2 megjegyzés:

sat. írta...

e ronda pofának a képi csúfítja a jegyzetelőd - de e úgy látsz' az én hibám, h. a népszavazásos hazudozása + öszödi kurvázása óta nem állhatom

Unknown írta...

Ma már nem nevezném magam kultúrmelósnak, inkább szociális "hajjakendnek". Igazságügy vizeire eveztem lassan négy éve. Előtte voltam tanár (magyar-töri)két középiskolában, újságíró, rádiós műsorvezető, sőt főszerkesztőségig is felvitte Isten a jó dolgom.